You are currently viewing Kako osvežiti prostor bojama

Kako osvežiti prostor bojama

Životni prostor vam deluje monotono i niste sigurni kako da ga „oživite“ ? Rešenje je u bojama. Boje su jednostavan, povoljan i efektan izbor ukoliko želite da transformišete izgled i celokupan doživljaj svog doma ili poslovnog prostora. Iako nas boje odmah asociraju na farbanje zidova, i čini se da je to previše posla, ponekad je dovoljno samo da dodate komad nameštaja ili dekoraciju u inspirativnim bojama i vaša soba će delovati sveže i drugačije. U nastavku teksta ukazaćemo vam kako možete korišćenjem boja dati novi look svom prostoru, odnosno kako osvežiti prostor bojama.

kako osvežiti prostor bojama

Izaberite intenzivne i kontrastne boje

Kako osvežiti prostor bojama je pitanje čiji odgovor umnogome zavisi od vas. Naime, da biste koristili boje za transformisanje svog prostora morate biti smeli i ne smete se plašiti eksperimentisanja.

Ako vam prostorija deluje dosadno, zasigurno joj treba malo dinamike. To se postiže izborom intenzivnih i kontrastnih boja. Biranjem kontrastnih boja u odnosu na trenutne boje u prostoriji, osvežićete njen izgled i daćete joj složenu i stilizovanu notu. Ukoliko imate strah od ovih smelih boja, izaberite neke toplije palete, koje će uneti suptilnu promenu u vaš životni ili radni prostor.

Ako ipak ne volite nagle promene, uvek možete izmene u svom prostoru obavljati postupno i postepeno. Na primer, ne morate odmah uneti neku jarku boju u celokupan prostor, već možete izmeniti jedan element izabranom bojom tako da ne poremetite u potpunosti postojeći dizajn. Čak i male promene mogu osvežiti prostor bojama i upotpuniti celokupan utisak prostorije.

 

Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Potrudite se da izbegnete efekat „raznobojnog nereda“

Kada želite osvežiti prostor bojama, naravno da treba da pustite mašti na volju, ali umereno. Kada govorimo o bojama, imajte na umu boje zidova, nameštaja i dekorativnih detalja. Ključ prijatnog doživljaja prostorije je da pronađete balans između ovih elemenata. Naravno da treba da budete odvažni, ali uklapanje boja je izuzetno važno za celokupan doživljaj prostora. Veliki broj različitih boja ne samo da će estetski delovati neuredno, već može izazvati osećaj umora.

Neutralne boje razbijene intenzivnim i kontrastnim tonovima će prostoriji dati dašah elegancije i udobnosti. Nasuprot tome, kombinacije jarkih boja, poput crvene, zelene i žute, u jednoj prostoriji, zasigurno vam neće stvoriti osećaj harmonije. Jarke boje deluju efektno u kombinaciji sa neutralnim. Na primer, sa crnim ili sivim nameštajem izuzetno će se slagati žuti, zeleni ili plavi detalji. Ukoliko preferirate crvene i zlatne detalje, potrudite se da ostatak sobe bude u crno-belim tonovima.

Više o garnituri Banksy saznajte klikom na dugme. 

Prilagodite boje prostoriji

Kada želite osvežiti prostor bojama, veoma je važno da boje koje birate budu prilagođene veličini i nameni vaše prostorije, kao i osećaju koji želite da probudite. Na primer, prostrane sobe daju vam brojne mogućnosti za eksperimentisanje sa tamnim tonovima, nasuprot tome one nikako ne bi trebalo da budu vaš izbor ukoliko dekorišete malu prostoriju. Skučen prostor bez prirodne svetlosti delovaće još manje ukoliko ga ispunite tamnim nijansama, prema tome za takve prostorije uvek birajte svetlije palete boja.

Nadalje, činjenica je da boje imaju i psihološki uticaj. Neće nam iste emocije buditi jarke, tople i neutralne boje, te je važno da ove kombinacije prilagodimo nameni prostorije. To znači da boje ne treba da budu iste u spavaćoj, dnevnoj ili radnoj sobi. Spavaća soba treba da bude udobna i opuštajuća, tako da nam budi osećaj mira i spokoja, te su idealan izbor neutralne i pastelne boje. Za tzv. „društvene“ sobe u kojima provodite vreme sa prijateljima i porodicom, kao što su dnevna soba i trpezarija, intenzivne boje su poželjne, jer će pozitivno uticati na raspoloženje. 

Garnitura Banksy izrađuje se u mnogo boja, međutim žuta nijansa savršeno se uklapa sa metalnim nogama, dajući vašoj dnevnoj sobi notu luksuza. Pored zadivljujućeg dizajna, ovaj jedinstven komad nameštaja zahvaljujući jastucima od poliuretanske pene visoke elastičnosti, budi osećaj komfora i dobrodošlice.

Detalji koji razbijaju monotoniju

Ukoliko želite osvežiti prostor bojama, bez velikog ulaganja vremena i novca, dekorativni detalji su idealno rešenje. To mogu biti soft materijali koji će u zavisnosti od izbora boje i teksture vašoj prostoriji dati dašak sofisticiranosti i udobnosti. Pravilnim izborom efektnog tepiha, jastučića, prostirki ili zavese možete značajno osvežiti prostor uz minimalna ulaganja.

Neizostavan deo osvežavanja prostora su svakako biljke. Priroda i nežne nijanse zelene stvoriće atmosferu prijatnosti i uneti suptilnu živost i boju u vaš enterijer.

Umetnička dela su još jedan način da oživite svoj prostor. Bilo da se odlučite za slikarska dela ili figure, vodite računa da se kolori poklapaju sa bojama nameštaja kako prostorija ne bi delovala previše šareno.

Ukoliko birate raznobojne detalje kada pokušavate osvežiti prostor bojama, savetujemo vam da budete umereni. Lepota je u jednostavnosti. Ne bi trebalo da naglasite svaki deo prostorije, te ako su vam glavni elementi enterijera raznobojni, detalji mogu biti višak.

Prilagodite boju stilu dizajna

Kada želite osvežiti prostor bojama, još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa je stil koji je dominantan u vašoj prostoriji. Naime, ne bi trebalo iste boje da koristite prilikom redizajniranja minimalističkog, modernog, rustičnog stila ili na primer, japandija. Svi oni imaju svoje specifičnosti, te bi prilikom izbora boja trebalo da vodite računa da ne odlutate previše od postojećeg stila.

Naravno, ukoliko vam je cilj da u potpunosti promenite izgled prostorije, pa i stil koji dominira, budite slobodni da eksperimentišete.

Kako osvežiti prostor bojama – Neka boje govore za vas

Iako se čini kao lak zadatak, izbor pravih boja u enterijeru je zahtevan zadatak koji mora uključiti promišljanje. Pored svega što je u tekstu pomenuto, ne zaboravite da vi treba da se osećate prijatno i prirodno u svom domu ili u kancelariji, te da boje koje birate treba da predstavljaju vas. Svakako, savetujemo vam da ne budete jednobojni, već da kroz boje izrazite svoju kreativnost i stil.

 

Ukoliko niste sigurni koji tonovi najbolje pristaju vašem enterijeru, kontaktirajte nas i naši dizajneri će vam pomoći da svoj prostor osvežite bojama.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.