Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Potreba za funkcionalnim nameštajem i umirujućim prostorom, rasterećenim viškom aksesoara, u 2021. godini dovešće do kulminacije popularnog japandi stila u uređenju enterijera. Ovaj zanimljivi dizajn predstavlja kombinaciju skandinavskog minimalizma i japanskih toplih tonova, pri čemu se dobija potpuno jedinstven stil koji spaja estetiku sa funkcionalnošću. Iako japandi stil nije sasvim nov, eksperti enterijera predviđaju da će u narednih par godina doživeti svoj procvat, upravo iz želje ljudi da dovedu prirodu unutra uz pomoć inspirativnog dekora koji opušta i smanjuje stres. Ukoliko želite da idete u korak sa svetskim trendovima, u nastavku teksta upoznajte se sa zadivljujućim japandi stilom.

Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Čiste linije i funkcionalan dizajn

Japandi stil predstavlja spoj modernih stilova, u kojima dominiraju pročišćene, jasne linije i funkcionalan raspored. Pravilnom geometrijom ovaj stil je zadržao svedenost i hladnoću popularnog skandinavskog stila, koja se savršeno stopila sa tradicionalnom japanskom kulturom pružajući osećaj komfora i udobnosti. 

Japandi dizajn odlikuje se kreiranjem funkcionalnog enterijera, ističući pojedine komade nameštaja nasuprot celokupne prostorije. Nameštaj je definisan ravnim i čistim linijama koje oslikavaju svu lepotu japanske otmenosti. Dodavanjem blago zakrivljenih formi, u ovom stilu  pojačava se suptilnost, u odnosu na izrazit skandinavski dizajn.

Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Kontrastne palete boja

Dok se skandinavski stil odlikuje belim, sterilnim nijansma, japandi enterijer čini toplijim, dodajući prigušene, prirodne tonove. Ukoliko uređujete prostoriju ovim popularnim stilom trebalo bi da pođete od svetlih i neutralnih boja, kao što je bež, te da kompletan efekat upotpunite dodajući braon, sivu ili crnu. Dodavanjem elemenata u tamnim tonovima prostoriji ćete dati istovremeno dramatičan i elegantan izgled.

Veoma je važno da tamne nijanse ne preovladaju prostorom, već da služe samo “razbijanju“ jednoličnosti. Prijatnoj atmosferi može doprineti i suptilno igranje nijansama ružičaste, zelene i plave, koje oslikavaju dinamiku japanske kulture.

Više o kuhinji Twenty saznajte klikom na dugme. 

Detalji u japandi stilu

Kako je praktičnost prioritet prilikom uređenja enterijera ovim stilom, ne bi trebalo da preterujete sa detaljima. Međutim, kako upravo ove sitnice treba da udahnu toplinu vašoj prostoriji, njihovom izboru treba da posvetite posebnu pažnju.

Vaša prostorija  ne bi trebalo da izgleda previše ušuškano, te budite pažljivi sa dodavanjem dekorativnih jastuka, zavesa, tepiha. Naravno, oni treba da postoje, ali umereno. To znači da pre izaberete jedan efektan detalj, nego više malih. Pored toga, zahvaljujući približavanju prirodi i elementima tradicije, ovo je idealan izbor ukoliko ste ljubitelj ručno rađenih predmeta. To mogu biti glinene činije, staklene vaze, keramičke posude, saksije i sl.

Dodavanje knjiga, apstraktnih slika ili svedenih figura u tamnim nijansama, takođe može istaći vaš istančan ukus u duhu ovog zanimljivog stila.

Prirodni materijali za umirujuć efekat

Težnja za skladom i harmonijom u japandi stilu posebno je postignuta korišćenjem prirodnih materijala. Ovaj stil se odlikuje drvenim, mermernim površinama, savršeno uklopljenim sa teksturama od grubog tkanja. Za razliku od modernog stila, koji obiluje sjajnim hromiranim i metalnim površinam, japandi svoj izražaj pronalazi u prirodnim materijalima zemljanih i mednih tonova, koji deluju umirujuće.

Popularnost ovog dizajna raste i zahvaljujući upotrebi održivih materijala, te se pored estetike uvažava i ekološki momenat.

Zahvaljujući autentičnom dizajnu i jednostavnosti, trepzarijska stolica Salisburgo  predstavlja idealnog reprezenta ovog dizajna.

Japandi: popularni stil u uređenju enterijera
Japandi: popularni stil u uređenju enterijera

Rustičnost u japandi stilu

Posebnu notu sofisticiranosti ovaj stil dobija dodavanjem elemenata rustike. Budući da je japandi dizajn okrenut prirodnim, održivim materijalima, komadi nameštaja i dekoracije koji odolevaju duhu vremena svakako će upotpuniti vašu prostoriju. Japandi visoko vrednuje ručni rad, neobrađene kvalitetne komade, od gline, drveta ili kamena. Japandi stil odiše svedenom nesavršenošću, kroz spoj modernosti i prirode.

No, kako je osnovna odlika japandi stila lišavanje utiska nereda, nemojte preterati sa rustikom. Elementi umetnosti, antike i tradicionalne arhitekture su upečatljivi, te vrlo lako mogu „prenaglasiti“ prostoriju i dati joj kitnjast izgled, što je u suprotnosti sa minimalizmom japandi dizajna.

Japandi stil – umetnost, priroda i jednostavnost

Japandi stil rezervisan je samo za istinske ljubitelje umetnosti, koji uživaju u minimalizmu i jednostavnosti. Fokus na prirodu, te suptilno isticanje zemljanih tonova u japandi stilu čine granice spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora gotovo fluidnim. Japandi enterijer bogat je prirodnim svetlom, zahvaljujući velikim, otkrivenim prozorima.

Jednostavan dizajn nameštaja, urednost i  „oskudan“ izgled prostorije odaju nam utisak da je sve „pod konac“. Upravo kontradiktornost koja se ispoljava u težnji za vraćanjem prirodi sa jedne strane, i utilitarizmu sa druge, čine japandi stil idealnim za enterijer 21. veka. Japandi miri urbano i tradicionalno, prirodno i veštačko, svetlost i tamu, pružajući jedinstven zen osećaj svakom ko uđe u prostoriju.

Ukoliko težite za čistotom i otmenošću Skandinavije, ali vas ostavlja bez daha elegancija japanske kulture, japandi je pravi izbor za vas. 

Ako i dalje niste sigurni kako da dizajnirate svoj dom, kontaktirajte nas i rado ćemo vam pomoći da otkrijete zašto svetski dizajneri biraju japandi u dizajnu enterijera.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.