You are currently viewing Uređenje enterijera – Kako dekorisati prostoriju u neutralnim tonovima?

Uređenje enterijera – Kako dekorisati prostoriju u neutralnim tonovima?

Kada je u pitanju uređenje enterijera, čini se da neutralne boje ne izlaze iz mode. Nema sumnje da će bela, siva, bež, nijanse braon ili slonovače učiniti vaš prostor istovremeno elegantnim i klasičnim, i modernim i luksuznim. Za razliku od jačih boja, neutralni tonovi se lako usklađuju, zbog čega se mnogi prilikom uređenja sobe odlučuju za njih, kao za „sigurnu“ varijantu. Međutim, i pored ubeđenja da se sa ovim bojama ne može pogrešiti, ukoliko dekoraciji neutralnim tonovima ne posvetite adekvatnu pažnju, one vaš prostor mogu učiniti jednoličnim i dosadnim. U nastavku teksta daćemo vam nekoliko saveta o tome kako dekorisati sobu u neutralnim tonovima.

Kombinujte više neutralnih boja i njihovih nijansi

Ukoliko želite dekorisati sobu u neutralnim tonovima, a da pritom ne dobijete monoton prostor, pre svega morate napraviti pravi izbor boja.

Savetujemo vam da se odlučite za par neutralnih boja kako biste dobili dinamičniji efekat. Sivi tepih uz bež sofu, zašto da ne? Igranje bojama je bolji izbor od jednobojnosti. Kako biste lakše iskombinovali neutralne tonove, predlažemo vam da najpre izaberete boje za glavne elemente u sobi, a da potom dodajete manje komade nameštaja u drugim tonovima. Ako se ipak odlučite za samo jednu boju, trebalo bi da upotpunite prostor drugim nijansama te boje, kao i da posvetite veću pažnju različitim teksturama i materijalima koji će sobu učiniti izražajnijom.

Ne možete preterati sa teksturama

Kada sobu uređujete neutralnim tonovima, veoma je važno da se posvetite izboru tekstura. Različite teksture na suptilan način učiniće prostor zanimljivijim. Pored toga, kombinovanjem različitih tekstura izbegava se opasnost od vizuelno „sterlinog“ prostora koji često može biti posledica loše dekoracije neutralnim tonovima. U zavisnosti od toga koju sobu uređujete, možete dodati različite dekorativne jastučiće, tepihe, umetničke slike i sl.

Dodavanje na dodir mekih, plišanih, vunenih ili detalja od somota ostaviće utisak savršene udobnosti. Kombinovanje matirane površine i mekog difuznog svetla naglasiće neutralne boje pojačavajući osećaj mira i harmonije. Različite teksture zidova mogu značajno naglasiti izabranu boju. Na primer, spoj belih tapeta sa teksturom češljanog betona uz nežno sivi plafon, daće posebnu notu otmenosti svakom prostoru.

Drvo u uređenju enterijera

Ako se pitate kako dekorisati sobu u neutralnim tonovima, onda zasigurno znate da drvo treba da bude dominantno kao nameštaj ili dekoracija. Drvene površine unose efekat topline što je ovakvoj vrsti enterijera uglavnom neophodno. Bilo da se odlučite za drvene podove, poput parketa, ili za komade nameštaja kao što su trpezarijski sto, noćni stočić ili komoda – nećete pogrešiti.

Dobar dizajn sobe neutralnim tonovima podrazumeva određenu dubinu i slojevitost, materijalima od drveta to se u potpunosti postiže. Bilo da se odlučite za hrast, orah ili neku drugu vrstu i boju drveta, napravićete pravi izbor. Pak, ukoliko ne volite drvo, metalima poput mesinga i bronze možete postići približan efekat toplote.

kako urediti malu trpezariju

Igrajte se oblicima

U neutralnim enterijerima, gde su sve boje slične, veoma je važno da vizuelnu dinamiku održavate oblicima. Neobični oblici jastuka, lampi, nogica na krevetima, stolu, stolicama, samo su neki od načina da vaš prostor izgleda autentično. Jednostavno uređena trpezarija u neutralnim tonovima može dobiti potreban efekat otmenosti izborom Butterfly stola sa drvenom bazom delikatnog dizajna. Neobičan oblik osnove stola, umesto regularnih nogica daće originalan pečat vašoj trpezariji. Stoga, ako želite dekorisati sobu u neutralnim tonovima koja će sve ostaviti bez daha, eksperimentisanje oblicima je obavezno.

Više o luksuznom trpezarijskom stolu Butterfly možete saznati klikom na dugme.

Dodajte detalje

Najveća prednost dekorisanja sobe u neutralnim tonovima je puno prostora za vaš lični izražaj. Sobe u jačim bojama čak i sa malo detalja ponekad mogu ostaviti utisak nereda. Ukoliko volite sveće, slike, figurice, zavese, jastučiće, neutralne boje daće vam prostor koji samo treba da popunite svojim omiljenim stvarima. Bilo da je reč o arhitektonskim elementima, ili sitnicama koje daju lični pečat prostoriji, detalji su neophodni kod ovog tipa dekoracije. Izborom neutralnih tonova, skrenućete pažnju na arhitektonske detalje koji postoje u sobi, kao što su plafonske grede, ukrasni stubovi, itd.

Upotpunite prostor biljkama

Neutralno dizajnirani enterijeri često mogu izgledati “sterilno”, te ako hoćete da svojoj sobi date dimenziju živosti odlučite se za zelenilo. Bilo da se odlučite za nekoliko manjih saksija ili jednu veliku biljku, nećete pogrešiti. Zelena boja u kombinaciji sa neutralnim tonovima odiše mirom, te će ovaj potez sobu učiniti prijatnom i opuštajućom.

Soba u neutralnim tonovima može izgledati glamurozno

Soba u neutralnim tonovima nikako ne treba da izgleda dosadno i pusto. Dodavanjem sjajnih elemenata ovako dekorisanom enterijeru daćete notu modernosti. Reflektujuće površine, efektna ogledala, LED i difuzna ostvetljenja, učiniće prostoriju savremenom i glamuroznom. Ukoliko ste ljubitelji svedenog luksuza, u zavisnosti od toga koju prostoriju uređujete, isti efekat možete postići jednostavnim dodavanjem staklenog komada nameštaja, prekrivača i jastučića finog sjaja.
Ukoliko još uvek niste sigurni kako dekorisati sobu u neutralnim tonovima, kontaktirajte nas i mi ćemo vam dati konkretana rešenja za uređenje enterijera. Jedinstveni komadi najkvalitetnijeg italijanskog nameštaja izrađuju se prema vašim željama. Nudimo vam mnoštvo različitih boja, štofova i dimenzija kako bi se uklopili u sve vaše tonove.
Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.