You are currently viewing Kako dizajnirati kuhinju u country stilu?

Kako dizajnirati kuhinju u country stilu?

Country stil je jedan od najtopilijih i najudobnijih stilova u dizajnu enterijera, zbog čega je glavni izbor svih onih koji žele da unesu mir i prijatnu atmosferu u svoj dom. Ovaj stil prvi put je počeo da se koristi sredinom prošlog veka, te je do sada razvio veliki broj autentičnih pravaca. Country je zapravo sinonim za seoski stil, pa tako obiluje rustikalnom jednostavnošću i vintage elementima što ga čini idealnim za uređenje kuhinje. Evo nekoliko stvari o kojima treba da vodite računa da biste dizajnirali kuhinju u country stilu, čak i ako živite u modernom gradskom stanu. 

Karakteristike country stila u kuhinji

Kuhinju u country stilu možete dizajnirati na više načina u zavisnosti od pravca koji želite da negujete. Zamislite idealan seoski kutak, bakinu kuhinju, dodajte joj par modernih i sofisticiranih detalja i uplovili ste u šik country. 

Ovaj stil karakteriše ugodan nered koji se ispoljava kroz otvorene police, starinske salvete, grub rusticizam u velikim elementima i ženstvenost skrivenu u malim motivima. 

Enterijer u country stilu pun je toplih nijansi, kao što su zemljane, med, oker i zelene. Country stil može biti: ruski provincijal, engleski country, ranč stil i francuski, poznatiji kao Provansa. Poslednji je ujedno i najpopularniji u savremenom dizajnu enteijera jer se savršeno uklapa u moderne domove zahvaljujući čistim, hladnim nijansama i dominantnim  tonovima lavande, bele i plave boje.

Zidovi

Zidovi u country kuhinji trebalo bi da budu od prirodnih materijala koji podsećaju na stare seoske kuće. Kako u country stilu nema glatkih površina, zaboravite na farbanje i sjajne, moderne pločice. Da biste uneli country duh u svoju kuhinju uradite jedan ili sve zidove u kamenu ili drvetu ili obložite zidove dekorativnim tapetama sa elementima country dizajna. 

Boje 

Country stil neguje zemljane i pastelne tonove koji stvaraju toplinu i svežinu u prostoru, naglašavajući domaću atmosferu, udobnost i smirenost. Pored toga, dobrodošle su sve boje koje viđate u prirodi sunčano žuta, zelena, plava, boja peska i druge. 

Osvetljenje

Kuhinje u country stilu obiluju prirodnim svetlom. Kada je reč o veštačkom osvetljenju ovde će se savršeno uklopiti “starinski” lusteri, koji mogu biti bronzani, mesingani ili kovani. Luster obično visi nisko iznad trpezarijskog stola, naglašavajući na taj način centralnu tačku u kuhinji. 

Detalji

Country dizajn je vintage, te su originalni detalji must have. Poseban element svake country kuhinje je tekstil. Tekstilni detalji u kuhinji dizajniranoj u country stilu su: zavese, salvete, mekani jastučići, stolnjaci i platnene salvete sa čipkastim rubom. 

Pored toga kuhinja u country stilu obiluje sitnicama kao što su: male ukrasne ploče, posuđe od porculana ili kamena, elegantni starinski sviećnjaci ili elementi kao što je kavez sa pticama. Country kuhinje poznate su po otvorenim policama koje sadrže vaze sa svežim i osušenim cvećem, dok zidna dekoracija uključuje zidne satove, male slike i fotografije morskih pejzaža. 

Neizostavan detalj country stila je grnčarija, tako da obavezno oplemenite svoju kuhinju pletenom korpom punom svežeg voća.

Nameštaj

Nameštaj u country stilu izrađen je od punog drveta ili furnira. Fasade polica treba da budu jednostavno lakirane ili sa što jednostavnijom završnom obradom. Kuhinjska vitrina je jedan od prepoznatljivih predstavnika ovog stila. Ona može biti ukrašena rezbarijama, tako da ostavlja utisak handmade komada. Centralna tačka kuhinje je trpezarijski sto sa čvrstim drvenim stolicama ili klupom, koje daju rustičan duh. 

Kuhinjski ormarići treba da budu masivni i prepuni zanimljivog posuđa. Idealno je birati nameštaj od tamnog drveta, kao orah ili hrast ili svetlog kao što su bor i bukva. Kuhinjski elementi u country stilu nikako ne bi trebalo da budu previše enegantni i otmeni. Ne zaboravite da treba da prenesete atmosferu jedne prijatne, seoske kuhinje. U zavisnosti od veličine kuhinje, sav nameštaj je smešten na dva, tri zida ili u vidu ostrva koje zauzima centralni deo. 

Italijanski trpezarisjki sto Sigma  idealno se uklapa u country stil. Ovaj komad od kvalitetnog drveta predstavlja jedinstven spoj rustike i modernog dizajna. 

Komoda Omnia Lux VK sa elementima od masiva hrasta, sa efektom grebanog drveta reprezentativni je primerak country stila. Istovremeno je vizuelno privlačna i praktična, jer ima veliki prostor za odlaganje stvari.

Za više zanimljivih komada koji mogu oplemeniti vašu kuhinju u country stilu pogledajte celokupnu ponudu najkvalitetnijeg italijanskog nameštaja.

Komoda Omnia Lux VK sa elementima od masiva hrasta, sa efektom grebanog drveta reprezentativni je primerak country stila.

Kako dizajnirati kuhinju u country stilu: Za kraj

Zahvaljujući obilju elemenata i specifičnosti,  kuhinja u country stilu je pogodnija za velike nego za male stanove. Međutim, ukoliko pažljivo kombinujete neke od osnovnih elemenata svojstvenih ovom stilu, sasvim je moguće da u maloj gradskoj kuhinji naglasite lepotu i prostranstvo sela. 

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri dizajniranju kuhinje u country stilu kontaktirajte nas i naši dizajneri enterijera će vam rado pomoći. 

 

Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.