You are currently viewing Jednostavno uputstvo za održavanje i čišćenje kožne garniture

Jednostavno uputstvo za održavanje i čišćenje kožne garniture

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu kožne garniture, verovatno se pitate kako očistiti kožnu garnituru?

Investiranje u kvalitetan nameštaj kao što su italijanske kožne garniture garantuje vrhunski kvalitet i dugovečnost, ali da bi kožna garnitura uvek izgledala podjednako dobro kao onog dana kad je iz Italije stigla u Vaš dom, potrebno joj je redovno čišćenje, održavanje i nega.

Srećom, prirodne karakteristike kože čine kožne garniture vrlo zahvalnim i lakim za održavanje, uz određene varijacije u zavisnosti od obrade. Održavanje kožne garniture iziskuje mnogo manje vremena i napora nego čišćenje garniture presvučene štofom, jer tekstura prirodne kože olaškava uklanjanje prašine i sprečava upijanje tečnosti.

Donosimo Vam uputstvo za najjednostavnije čiščenje kožne garniture.

Redovno usisavajte kožni nameštaj

S obzirom da čišćenje kožnog nameštaja vlažnom krpom treba izbegavati, najvažniji korak u čišćenju kožne garniture je usisavanje, jer je to jedini način da se ukloni prašina a da se koža ne ošeti.

Kožnu garnituru trebalo bi usisavati često – jednom nedeljno ukoliko je koža tamna, a na svake dve nedelje ukoliko je u pitanju svetla koža (što je čest izbor za dnevne sobe u modernom stilu) na kojoj se prašina neće videti već nakon par dana. Ovaj korak ne bi trebalo preskakati, jer se nataložena prašina može zavući u štepove, odakle ju je veoma teško očistiti.

Čišćenje kožne garniture usisavanjem dozvoljeno je isključivo ukoliko papučica usisivača ima četku sa dugim, mekšim vlaknima raspoređenim duž sve 4 ivice. Oštra vlakna mogu oštetiti kožu, pogotovo ukoliko je njena tekstura glatka, a papučica bez četke ostaviće duboke ogrebotine.

Za prostore između jastuka i nepristupačne prevoje najpraktičnije je usisavanje malim, ručnim usisivačem, a ove prostore potrebno je detaljno usisati kako se prašina ne bi taložila u njima.

Po potrebi prebrišite kožni nameštaj suvom krpom

Nakon usisavanja, sledeći korak kako očistiti kožnu garnituru je suvom krpom. Po potrebi, uklonite prašinu, mrvice i sličnu prljavštinu koju usisivač nije uspeo da ukloni iz prevoja.

Izbegavajte kvašenje tokom čišćenja kožne garniture, a i inače.

Često čišćenje kožne garniture vlažnom krpom nije preporučljivo, jer koža puca kad se češto kvasi. Međutim, dozvoljeno je povremeno pranje u hitnim slučajevima, ali posebnim postupkom u zavisnosti od obrade kože:

Glatka prirodna koža

Prirodne kože sa glatkom završnicom generalno su otpornije, ali i dalje se mogu čistiti samo posebnim postupkom.

Deo koje je potrebno temeljno očistiti operite blagim, neutralnim sapunom i mlakom vodom, a zatim što pre osušite navlaženi deo suvom krpom. Nanesite hidratantnu kremu na vlaženi deo.

Brušena prirodna koža

Potrebna je posebna pažnja kada je u pitanju čišćenje kožne garniture od brušene kože, jer je ovaj materijal veoma delikatan.

Deo koje je potrebno temeljno očistiti operite blagim, neutralnim sapunom i mlakom vodom, a zatim što pre osušite navlaženi deo, po mogućstvu fenom. Brušena koža brzo i lako upija tečnosti, pa je potrebno osušiti je što pre moguće kako ne bi nastali svetli krugovi. 

U slučaju brušene kože, nije dozvoljeno mazanje običnim kremama i sličnim proizvodima, već samo proizvodima specijalno namenjenim za brušenu kožu.

Izvor slike: Pexels

Negujte kožni nameštaj odgovarajućim sredstvima

Prilikom čišćenja kožne garniture, zabranjeno je korišćenje bilo kakvih sredstava koja nisu predviđena za održavanje kožnog nameštaja, i to za specifičnu teksturu kože kojom je garnitura presvučena.

Na tržištu postoji mnogo proizvoda namenjenih za održavanje kožne garniture koji je hrane, čine elastičnom i sprečavaju pucanje. Ova sredstva dolaze u formi spreja ili kreme, ali savršeno dobro može poslužiti i običan losion za telo, ukoliko koža ima glatku završnicu. 

Ipak, za koje god sredstvo da se odlučite, mudro bi bilo isprobati ga na nekom malom, skrivenom delu kože pre upotrebe, jer svaka koža ima svoje specifičnosti i ne reaguju sve vrste na isti način.

Dva do tri puta godišnje bogato namažite kožni nameštaj sredstvom za negu i pustite da ga koža ravnopravno upije – nemojte sedati na garnituru tog dana.

Izvor slike: Pexels

Nikada ne brišite kožni nameštaj univerzalnim sredstvima

Čišćenje kožnog nameštaja hemikalijama strogo je zabranjeno. 

Koža je prirodni materijal i ima sopstvenu barijeru koja je štiti od oštećenja, a hemikalije koje sadrže sredstva za čišćenje uništavaju tu barijeru, što može dovesti do pucanja i ubrzanog habanja. Hemikalije takođe mogu izbledeti kožu i uzrokovati svetlije fleke.

Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanje kontakta kože sa bilo kojim sredstvom koje sadrži alkohol. Iako se na internetu mogu pronaći saveti za čišćenje kožne garniture alkoholom, sigurnije je pronaći alternativu.

Napomena: Koža kojom je presvučena Vaša ugaona garnitura može imati posebne karakteristike. Pre tretiranja kože bilo kakvim sredstvom za čišćenje kožne garniture, kontaktirajte sa Vašim prodavcem i zatražite savet kako ne biste oštetili kožu.

Sačuvajte kožnu garnituru od neravnomernog ugibanja

Ovaj korak ne odnosi se konkretno na čišćenje kožne garniture, ali predstavlja važan deo održavanja kožnog nameštaja u dobrom stanju. 

Tokom godina, oblik jastuka kožnih troseda, dvoseda i ugaonih garnitura menja se pod pritiskom naše težine kada na njoj sedimo i ležimo, čak i kod jastuka ispunjenim najkvalitetnijim ispunama. 

Ovo nije mana kožnih garnitura, naprotiv; kontinuiranim korišćenjem svaka garnitura dobija unikatan oblik i postaje svojevrstan zbir svih lepih trenutaka koje provedemo na njoj u druženju sa ukućanima i prijateljima ili opuštanja uz omiljenu knjigu ili film.

Ipak, kako bi se izbegao nesklad između različitih delova garniture, treba obratiti pažnju da se na svim mestima za sedenje provodi približno isto vremena, kako ne bi jastuci za sedenje i leđa u Vašem najdražem kutku garniture postali vidljivo tanji od ostatka. 

Stoga, menjajte mesto na kom najčešće sedite s vremena na vreme. Isto se odnosi i na rukonaslone; ukoliko se često sedite sa rukama naslonjenim na kožne rukonaslone sa ispunom, potrudite se da oba koristite podjednako.

Eventualne fleke uklanjajte pažljivo i posebnim postupkom

Koliko god se trudili da sačuvamo svoju kožnu ugaonu garnituru, život sam po sebi donosi povremena prolivanja i ispadanja hrane, a ukoliko su i mališani deo domaćinstva, fleke na kožnom nameštaju nisu ništa neuobičajeno.

Dobra vest je da su uglavnom lako rešive, iako postoji poseban postupak za čišćenje kožne garniture u zavisnosti od vrste fleke. Evo najčešćih situacija i saveta kako postupiti u njima:

Prolivanje vode na kožni nameštaj

Tečnost koja se najčešće proliva po nameštaju je voda. Ukoliko prolijete vodu, važno je što brže čišćenje kožne garniture suvom krpom. Prislonite suvu krpu od mikrofibera (najbolja opcija je bela krpa, kako ne bi došlo do prenosa boje) na vlažno mesto, ali nemojte trljati. Ponavljajte dok se voda potpuno ne osuši. Nikako nemojte ostavljati vodu da se suši na koži jer može doći do trajnih fleka.

Masne fleke na kožnom nameštaju

Ukoliko na koži ostanu masne fleke od hrane, čišćenje kožne garniture svodi se na suvu krpu od mikrofibera i bebi puder. Krpom pokupite masni ostatak koliko god je moguće. Fleku pokrite bebi puderom i ostavite ga preko noći. Ujutru uklonite puder čistom, suvom krpom. Po potrebi, ponavljate dok fleka ne nestane.

Fleke od hemijske olovke na kožnom nameštaju

Ukoliko na kožnoj garnituri ostanu tragovi od hemijske olovke, nemojte slušati savete sa raznih izvora i samostalno praviti rastvore za čišćenje kožne garniture, već potražite posebne stikove namenjene za uklanjanje mastila dostupne na tržištu.

Savet za kraj

Kada je u pitanju održavanje kožne garniture, važi dobro poznata izreka – bolje sprečiti nego lečiti.

Svoju kožnu garnituru možete zaštiti od prljanja, flekanja i izlaganja vlazi tako što ćete prekriti mesta na kojima se najčešće sedi nekom vrstom prekrivača. Ovo rešenje nije samo praktično, već Vam i pruža priliku da dodatno dekorišete enterijer aksesoarima.

Prilikom kupovine, naši ljubazni i dobro informisani prodavci daće Vam detaljne instrukcije i savete za održavanje kožne garniture. Najbolje ugaone garniture čekaju Vas u salonima italijanskog nameštaja Ivex Mobili u Beogradu i Novom Sadu.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.