You are currently viewing Uređenje dnevne sobe sa trpezarijom: 5 saveta za bolje stilizovanje

Uređenje dnevne sobe sa trpezarijom: 5 saveta za bolje stilizovanje

Zamislite večere sa prijateljima uz veselu raspravu koja se iz trpezarije preliva u udobno druženje u dnevnom boravku. Zvuči idilično, zar ne? Međutim, spajanje ove dve centralne prostorije u domu može biti izazov. Kako stvoriti prostor koji je istovremeno funkcionalan i estetski privlačan?

Ne brinite – Ivex vam nudi rešenje! Uz malo kreativnosti i naših pet saveta, možete postići harmoničan dizajn koji spaja dnevni boravak i trpezariju u prostor savršen za odmor i zabavu.

Jasno definišite zone u prostoru!

Poenta je da ujedinite ova dva prostora, ali tako da obe zone zadrže svoju jedinstvenost. Postoje razni načini da se napravi vizuelna podela. Jedan od najsigurnijih načina za zoniranje su tepisi, zatim nameštaj, pametna upotreba boja, ali i osvetljenje.

Vizuelno podelite prostor tepihom

Tepihe ne morate koristiti samo za udobnost i toplotu. Oni su zapravo moćan alat za definisanje i vizuelno odvajanje dnevne sobe i trpezarije. Zamislite ove dve zone kao zaseban entitet. Postavite tepihe kako biste usidrili prostor i tako sprečili da nameštaj izgleda kao da lebdi. Tako ćete jasno ograničiti ova dva prostora, postići ravnotežu, ali prostor će delovati mnogo organizovanije.

Nemojte se plašiti da postavite tepihe i u prostore manje kvadrature! Čak i manji prostori mogu imati koristi od strateški postavljenih tepiha. Oni mogu zameniti pregrade i paravane koji bi zatvorili prostor, a i dalje će odlično obaviti posao definisanja zona.

Međutim, ima par stvari na koje biste tebali da obratite pažnju pri odabiru tepiha:

Uzmite u obzir veličinu tepiha

Veličina vašeg tepiha je jedan od najvažnijih elemenata o kojima treba razmišljati kada birate tepih koji će definisati vaš prostor. Razmislite gde želite da se vaš prostor završi, a drugi da počne. Vaš tepih ne bi trebalo da se proteže dalje od ove tačke pa se uverite se da njegova veličina odgovara nameštaju koji treba da postavite na tepih. Na primer, u trpezarijskom prostoru, tepih treba da bude dovoljno velik da vaše stolice ostanu na njemu i kada se izvuku.

Zadržite koheziju kolorita

Da biste stvorili harmoničan enterijer, potrebno je da odvojite vreme i razmislite o boji i teksturi vašeg tepiha. Odabir tepiha sa sličnim tonovima, ali od drugačijeg materijala, može doprineti harmoniji vašeg prostora. Možda ćete želeti da izaberete tepih sa više teksture kako biste dodali toplinu i udobnost dnevnoj sobi, ili se odlučiti za ravan tepih ispod trpezarijskog stola. Ako su slične palete boja u pitanju, budite sigurni da će one raditi na kohezivnom povezovanju prostora.

Budite pametni sa odabirom i rasporedom nameštaja

Imate otvoren prostor koji spaja dnevni boravak i trpezariju. Izvrsno! Ali sad dolazi izazov – Kako urediti sve tako da bude praktično i vizualno privlačno?

Maksimalno iskoristite prostor i učinite ga vizuelno većim

Nije vam potrebna ogromna trpezarijska i dnevna soba da bi se činila prostrano. Možete površinu iskoristiti do poslednjeg centimetra, a da prostor ipak deluje zračno i otvoreno. Ključ je u pametnoj strategiji. Recimo, birajte trpezarijske stolove na razvlačenje, kao i trpezarijske stolice užeg i jednostavnog dizajna i opredelite se za neutralne boje. To ne samo da štedi prostor, već ga i čini elegantnijim.

Nestandardni raspored? Pretvorite ga u prednost!

Nemojte dozvojiti da vam neugodan raspored pokvari planove! Budite kreativni! Recimo, ako imate zid koji nezgrapno ulazi u jedan deo prostorije, iskoristite ga za čitalački kutak. Strateški postavite fotelju, kao i držač za knjige ili dodatan stočić, ograničite prostor stazom i dobili ste zaseban kutak, odvojen od glavne sofe, za uživanje uz dobru knjigu!

Izbegavajte previše uparenog nameštaja – mešajte i slažite!

Ne preterujte sa uparivanjem nameštaja! Iako želimo koheziju, ne želimo monotoniju. Zaboravite na setove nameštaja koji izgledaju kao da su kupljeni u jednom paketu. Takav pristup stvara vizuelnu gužvu i lišava prostor individualnosti.

Recimo da imate trpezarijski sto, stolice, stočić za kafu i trpezarijsku komodu od istog drveta. To je jednostavno previše! Dnevni boravak i trpezarija treba da se uklapaju, ali ne moraju biti blizanci. Umesto toga, razmislite o opštem stilu koji želite i zabavite se!

Igrajte se sa materijalima dok uklapate boje. Takođe, nemojte se plašiti kontrasta, pogotovu kada govorimo o materijalima, slobodno dodajte komad nameštaja koji će da odskače od ostatka dnevne sobe i trpezarije. Na primer, uz trpezarijske stolice sa drvenim nogama, stavite mermerni ili stakleni trpezarijski sto. Neka vam taj komad nameštaja bude fokusna tačka u domu!

Pametno birajte boje za povezivanje prostora

Boja je moćan alat koji može ili ujediniti ili razgraničiti prostor dnevne sobe i trpezarije u vašem domu. Ključ je u tome da budete kreativni i strateški razmišljate…

Za stvaranje kohezije birajte istu paletu boja

Želite li da dnevni boravak i trpezarija deluju kao jedna velika, srećna porodica? Tada je pametnije koristiti istu paletu boja za obe zone. Ovo stvara osećaj jedinstva i kontinuiteta, čineći prostor fluidnijim i prostranijim.

Obratite pažnju, ista paleta boja nije isto što i jedna ista boja. Igrajte se nijansama. Koristite nijanse od krem do braon kao neutralnu osnovu, dok birate istu boju stolica u trpezariji i sofe u dnevnom boravku kako biste sjedinili ove dve zasebne zone u jednu elegantnu celinu.

Prirodna paleta boja za umirujuću atmosferu

Za one koji su inspirisani prirodom, možete se okrenuti zemljanim tonovima i prirodnim materijalima kako bismo stvorili prostor za dnevni boravak i trpezariju koji je istovremeno opuštajući i elegantan. Ova jednostavna paleta boja dopušta da svi elementi daju na harmoniji, a teksture poput drveta i lana dodaće vizuelnu zanimljivost i toplinu prostoru.

Obratite pažnju na oblik nameštaja

Materijal i boje jesu bitni, ali je i oblik isto toliko važan. Često čujemo termin „čiste linije“ u dizajnu enterijera. To u suštini znači da je nameštaj ćoškastog pravougaonog oblika, za razliku od fluidnih oblika poput ovala ili krugova. U otvorenom prostoru ključno je pronaći ravnotežu između čistih linija i tečnih oblika.

Ovo je posebno važno u manjim prostorima gde nameštaj treba da bude gusto postavljen. Idealno rešenje je kombinacija pravougaonog trpezarijskog stola sa okruglim stočićem za kafu, ili obrnuto – ovalnog stola za večeru i kvadratnog klub stola. Naravno, u većim prostorima možete eksperimentisati i sa kombinacijom pravougaonog i kvadratnog oblika.

Igranje svetlom za definisanje prostora

Osvetljenje je čarobni dodatak vašoj dnevnoj sobi sa trpezarijom. Ono nije samo praktično za čitanje ili uživanje u večeri, već je i moćan alat za definisanje i razdvajanje zona.

Zamislite svetlo kao reflektor koji usmerava pažnju na određene delove prostora. Na primer, veličanstveni luster ili viseća rasveta iznad trpezarijskog stola prirodno će privući pogled na ovo središte okupljanja. Ovo automatski stvara kontrast sa suptilnijim ambijentalnim rasvetom, koju ćete postići lampama u ostatku dnevne sobe.

Takođe, možete razmisliti i o ugradnom osvetljenju ispod police ili ugrađenim LED trakama u svom dnevnom boravku. Ovo stvara osećaj slojevitosti i dodaje dimenziju prostoru, a sve to dok dopunjava glavnu rasvetu u trpezariji.

Transformišite svoju dnevnu sobu sa trpezarijom uz naše savete

Izvolite – naoružani našim idejama o definisanju zona, inteligentnom odabiru i rasporedu nameštaja i osvetljenja, odgovarajućim i kontrastnim bojama i teksturama, imate svu municiju koja vam je potrebna!

Čekamo vas u Ivex Mobili u Novom Sadu i Room by Ivex u Beogradu kako biste uživo videli celokupan asortiman i pronašli idealno rešenje za uređenje dnevne sobe sa trpezarijom.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.