You are currently viewing Dnevna soba u Art deko stilu

Dnevna soba u Art deko stilu

Masivan nameštaj, veliki lusteri, umetničke figure i bogata dekoracija koja podseća na aristokratske stanove iz dvadesetih godina prošlog veka imaju svoje zajedničko ime – Art deko stil. Ovaj stil pleni luksuzom, sofisticiranošću i glamurom zbog čega je često glavni izbor za uređenje moderne dnevne sobe. Art deko stil na jedinstven način kombinuje tradicionalne i savremene motive, spajajući dizajn enterijera, arhitekturu, grafiku i slikarstvo. Art deko stil uspešno odoleva zubu vremena i ostaje omiljen trend među dizajnerima enterijera širom sveta. U tekstu pročitajte kako treba da izgleda dnevna soba u Art deko stilu. 

Šta je Art deko stil?

Dnevna soba u Art deko stilu pojavila se u periodu od 1919. do 1939. godine kada se ovaj stil razvijao. Termin art deko je francuski i u prevodu znači dekorativna umetnost. Art deko stil nastao je kao odgovor na bečku secesiju, koja se odlikovala fleksibilnom i fluidnom linijom, izuzetno bogatim ornamentima sa biljnim i životinjskim motivima. Takođe, inspiracija Art deko stila je bio rokoko, sa svojom slobodnom kompozicijom  i dekorativnom formom.

Za razliku od dnevnih soba uređenih u minimalističkom i skandinavskom stilu, Art deko obiluje jedinstvenim detaljima jer ovaj stil jeste umetnost dekorisanja. 

Osnovne karakteristike Art deko stila su:

  • Izražajne boje. Ako želite da u svoju dnevnu sobu unesete Art deko stil zaboravite na pastelne i blede tonove. Art deko karakterišu žive boje, kontrasti i dinamika. Na primer, to mogu biti kombinacije crne i bele, bež i čokoladne, zlatne i crne i sl. 
  • Stroga geometrija. Art deko obiluje linijama i oblicima koji se spajaju u elegantnu i jedinstvenu  kompoziciju. To mogu biti: ravne linije, cik-cak, pruge, oblici (kvadrati, krugovi, itd) koji dnevnoj sobi daju odvažnu i sofisticiranu notu. 
  • Luksuzna završna obrada. Ovaj stil bio je primenjivan u luksuznim hotelima, restoranima i glamuroznim “Gatsby” žurkama, pa nam je jasno da je imperativ ovakvog dizajna kvalitet i luksuz. Art deko karakteriše sjajna završna obrada, sa puno laka i sedefa. Da bi ga oživeli u svojoj dnevnoj sobi koristite granit, metale, pozlatu. Mogu se koristiti neke vrste punog drveta, kvalitetne kože i stakla.  
  • Etnički motivi. Već smo pomenuli da Art deko obiluje detaljima, pa je poželjno da upotpunite svoju dnevnu sobu umetničkim figuricama iz Egipta ili Rima, kao i ukrasima Inka i Asteka, autentičnim kineskim vazama, orijentalnim tepisima ili čak kožom tigra ili zebre. 

Prema tome, dnevna soba u Art deko stilu obiluje elementima prošlih vremena u modernom obliku, održavajući besprekoran sklad funkcionalnosti i elegancije. 

Art deko

Prilagodite Art deko stil vašem prostoru

Art deko stil je karakterističan za velike i visoke prostorije. Odlikuje se prostranošću i širinom, zbog čega nije preporučljiv za male stanove. Takođe, obilje detalja Art deko stila značajno može ugušiti mali prostor i učiniti ga pretrpanim. Zbog toga je važno da pre nego što se odlučite za Art deko stil procenite veličinu i visinu svoje dnevne sobe ili se konsultujete sa dizejnerima na koji način se Art deko stil može prilagoditi vašem životnom prostoru. 

Pored veličine i visine, vodite računa o podovima i zidovima. Dnevna soba u stilu Art deko odlikuje se mermernim podovima, kamenom i katkad parketom. Kada je u pitanju parket, ne bi trebalo da bude klasičan, već postavljen u obliku riblje kosti, dijagonale ili merdevina. Prirodno drvo će dati udobnost dnevnoj sobi. Tepih geometrijskog uzorka je uvek dobrodošao u ovom stilu dizajna. 

Kako je reč o umetničkom pravcu, boje zidova zamislite kao pozadinu svog umetničkog dela. Izaberite nijanse kao što su bela, bež, plava, koje će biti idealna pozadina nameštaja i detalja. Ili se odlučite za izražajne i veoma zasićene boje, kao što su tirkizna i tamno zelena jer će na jedinstven način naglasiti luksuz i eleganciju sobe. Još jedno rešenje za zidove su glamurozne tapete, sa geometrijskim uzorcima, ili cvetnim i životinjskim motivima. 

Fotelja Cloud je italijanski model sa nogama od hrasta ili masiva jasena, koji dizajneri enterijera najčešće biraju kada uređuju dnevnu sobu u Art deko stilu.

Nameštaj

Kada je reč o nameštaju u dnevnoj sobi uređenoj u Art deko stilu postoje dva pravila:

  1. Vodite računa da bude visoko kvalitetan 
  2. Birajte masivne i impresivne komade

Nameštaj u Art deko stilu deluje bogato i luksuzno, pritom nije reč o ceni, već o kvalitetu i načinu izrade. Za svoju dnevnu sobu trebalo bi da birate komade izrađene od najkvalitetnijeg drveta, mermera i stakla. U dnevnoj sobi u stilu Art deko birajte nameštaj koji ima sjajnu završnu obradu i  izbegavajte mat komade. 

Neizostavni komadi su sofisticirana komoda sa izrezbarenim detaljima i velika sofa u jakim, izražajnim bojama. Luksuz će dodatno naglasiti fotelja ili tabure od svetlucavog somota ili garnitura sa čeličnim, sjajnim nogicama. 

Još jedan must have komad u Art deko stilu su podne lampe, koje ne samo da će učiniti prostoriju otmenom, već su izuzeno funkcionalne. Lampe Art deko stilu daju umetničku notu, te je poželjno da budu bogato ukrašene, sa zlatnim ornamentima ili geometrijskim uzorkom. 

Ne zaboravite  ogledala! Ogledala u ovom dizajnu se odlikuju teškim, masovnim okvirom koji sobi daje poseban umetnički izražaj. Igrajte se detaljima! Obogatite police i stolove srebrnim i zlatnim posuđem, vazama i svećnjacima. Prekrijte prozore teškim zavesama od velura ili somota i udahnite vašoj dnevnoj sobi istinski aristokratski duh. 

open space

Dnevna soba u Art deko stilu - Ivex ponuda

Ivex mobili nudi bogat asortiman najkvalitetnijeg italijanskog nameštaja koji se zahvaljujući svom kvalitetu i jedinstvenom dizajnu savršeno uklapa u Art deko stil. Ako hoćete da vaša dnevna soba zaista izgleda kao remek-delo, evo našeg predloga: 

  • Garnitura Bellini idealno se uklapa u sobe dizajnirane Art deko stilom zbog svog prefinjenog dizajna i čistih linija. Još jedan detalj garniture koji doprinosi njenoj bezvremenskoj eleganciji su čelične noge i ručno rađeni šavovi na naslonu za ruke, koji čine ovaj model ukrasom svake dnevne sobe.
 
  • Garnitura King L je tipičan predstavnik Art deko stila. Ova italijanska sofa, svojim dizajnom i zakrivljenim oblikom predstavlja istinsko remek delo koje zaslužuje centralnu poziciju velike dnevne sobe.
 
  • Garnitura Broadway je zanatsko umeće majstora tapaciranog nameštaja. Zahvaljujući otmenom dizajnu i materijalu od prirodne kože ili tekstila, ovaj model predstavlja dragulj svake dnevne sobe u Art deko stilu. 
 
  • Fotelja Cloud je italijanski model sa nogama od hrasta ili masiva jasena, koji dizajneri enterijera najčešće biraju kada uređuju dnevnu sobu u Art deko stilu. Ova fotelja na jedinstven način kombinuje tradicionalne i avangardne motive,  dajući posebnu dozu glamura i otmenosti prostoru u kome se nalazi. 

Ukoliko vam je potrebna individualizovana pomoć i prilagođene smernice za uređenje dnevne sobe u Art deko stilu čekamo vas u Ivex Mobili prodavnicama. 

Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.