You are currently viewing Moderan stilski nameštaj – spoj klasične elegancije i savremene funkcionalnosti

Moderan stilski nameštaj – spoj klasične elegancije i savremene funkcionalnosti

Moderan stilski nameštaj odlikuje se elegancijom i praktičnošću. Dok se stilski nameštaj često percipira kao sinonim za vintidž i retro dizajn, italijanski brendovi su uspeli da ovaj žanr transformišu i osavremene, zadržavajući istovremeno njegov šarm. 

U ovom članku istražujemo glavne karakteristike, popularne elemente i materijale koji čine italijanski stilski nameštaj jedinstvenim. Plus izdvajamo par primera iz  salona Ivex koji posebno odišu ovim duhom.

Moderan stilski nameštaj inspirisan klasičnim dizajnom

Klasičan italijanski stilski nameštaj često odiše umetničkim detaljima, uključujući bogate boje, raznolike teksture, ornamente i reljefe, koji mogu biti prisutni u bilo kojoj kategoriji nameštaja.

Kombinacija ovih elemenata stvara toplu i pozivajuću atmosferu, kontrastno futurističkim i minimalističkim trendovima. Budući da minimalizam zauzima ključno mesto u savremenom dizajnu, principi ovog stila prožimaju i moderne stilske komade. 

Ali, umesto da se u potpunosti eliminišu svi ukrasi i detalji, oni se prilagođavaju i kombinuju s pročišćenim elementima kako bi uneli dozu ličnosti u svaki komad nameštaja.

Karakteristični elementi kojima se odlikuje moderan stilski nameštaj su jednostavniji vitraži, pažljivo izrađeni ornamenti i skulpturalni detalji, ali uklopljeni na suptilan i jednostavan način.

Ovaj spoj tradicije i savremenog omogućava raznolikost u ponudi, pružajući vrhunski nameštaj za kupce koji možda nisu ljubitelji minimalisičkog ili ultramodernog dizajna.

U nastavku vam ističemo najbolje modele iz salona Ivex Mobili u Novom Sadu i Beogradu.

Stilske garniture

Kao što smo već napomenuli, jedna od ključnih karakteristika modernog stilskog nameštaja je primesa minimalizma – čist i jednostavan dizajn bez previše ukrasa.

Ipak, italijanski brendovi kao što je LoiudiceD i Tonin Casa uspešno spajaju jednostavne linije i neutralne boje sa detaljima po kojima je poznat italijanski stilski nameštaj.

Garnitura Passion je savršen primer kako dekorativna dugmad unosi dodir retro stila. Ovaj komad čak ima i opciju ugradnje Swarovski kristala, za dodatni osećaj luksuza. Izrađuje se u velikoj paleti najkvalitetnijih koža i štofova tako da može da se maksimalno personalizuje.

Još jedan komad nameštaja za sedenje koji odiše modernizmom, dok i dalje zadržava stilske korene je garnitura Borghese, koja je dostupna u raznim dimenzijama i konfiguracijama ugaone garniture, troseda ili dvoseda – čak i fotelje.

Garnitura Lord je veoma zanimljivog oblika, budući da njene čiste, oble ivice daju utisak savremenog dizajna, dok reljef štepa unosi soficiranost stilskih komada. Ovaj komad ima mogućnost ugradnje mehanizma za spavanje, doprinoseći funkcionalnosti kojom se odlikuju savremene garniture.

Iako jednostavniji, kod modernih stilskih garnitura i dalje su prisutni dekorativni elementi, kao što je slučaj sa nogama na garnituri Divina, dostupnoj u velikom izboru koža ili štofova sa printom ili bez njega koji će se savršeno slagati uz šare ukrasnih nogica. Dekorativni dezen poigrava se sa maksimalističkim stilom, ali i dalje na sveden način.

Još jedan dodir stilskog tipa su nabori od kože na rukohvatima, kao na modelima Broadway i Chopin. Uz ovaj suptilni detalj, obe garniture izgledaju elegantno i svedeno, ali ipak odišu karakterom koji podseća na barokni stil.

Izborom štofa modeli mogu da se dodatno usmeriti u stilskom pravcu, čak i ako su njihovi obrisi maksimalno svedeni.

Pliš je, na primer, sam po sebi sinonim za udobnost i luksuz tako da pogotovo odiše retro duhom – sa ili bez dodatnih dezena – dok sama forma garniture ostaje savremena. Garnitura Metropol odličan je primer modela koji se transformiše u modernu stilsku garnituru izborom plišanog štofa.

Moderne stilske fotelje

Za upotpunjenu dnevnu sobu, izdvojićemo i nekoliko stilskih fotelja koje se savršeno uklapaju sa navedenim foteljama.

Mnoge garniture čak dolaze u kompletu sa foteljom istog dizajna, kao što je slučaj sa foteljom Chopin koja spada u prepoznatljivi stilski oblik sa malo modernijim nogicama. Ova fotelja takođe ima mogućnost dodavanja Swarovski kristala i izrade u raznim bojama štofa ili prirodne kože.

Ukoliko želite komad sa još izraženijim stilskim dekorativnim elementima, tu je fotelja Beethoven koja je izdignuta na nogice sa ukrasnim rezbarijama, a dostupna je i u kombinaciji sa tabureom.

Moderne stilske vitrine

Kada su u pitanju moderne stilske vitrine, često se kombinuju stakleni paneli sa izrezbarenim ukrasnim detaljima kao frontovi na delovima za skladištenje.

Kako je ovo komad nameštaja koji istovremeno služi kao funkcionalan i dekorativan element u uređenju enterijera, pogotovo trpezarije, bitno je da skladno dopunjuje ostatak nameštaja.

Zato je kolekcija Paris, koja se sastoji od trpezarijske komode, vitrine i komode za dnevnu sobu idealan izbor. Podudarajući stil ovih komada lepo povezuje sobe međusobno i pravi sklad

Dodatni detalj - tepih s prizvukom maksimalizma

Kao bonus preporuku, predstavljamo vam i tepih koji se savršeno uklapa s modernim stilskim nameštajem. Luksuzni tepih Palmanova ima barkoni dezen sličan onom na vitrinama.

Izrađuje se u srebrnim ili zlatnim tonovima, pa može da upotpuni enterijer kako u hladnim, tako i u toplim nijansama.

Posetite salone Ivex i odaberite savršen moderan stilski nameštaj za Vas

Kreirajući prostor koji odražava Vaš stil, ne zaboravite da enterijer ne čine samo komadi nameštaja. Vaš dom treba da pruži udobnost isto koliko i estetsko zadovoljstvo – a to je nešto što je italijanska izrada usavršila.

Italijanski moderan stilski nameštaj nastavlja da se razvija kako bi evoluirao sa vremenom. On uspešno spaja tradicionalne elemente sa minimalističkim dizajnom, integrišući praktične karakteristike poput mogućnosti razvlačenja, prilagodljivih konstrukcija i drugih inovacija na estetski privlačan način.

Otkrijte najbolje komade modernog italijanskog stilskog nameštaja u salonima Ivex Mobili u Novom Sadu i Room by Ivex u Beogradu.

Za dodatne informacije i inspiraciju, slobodno nas kontaktirajte tako što ćete popuniti formu ispod.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.