You are currently viewing Futuristički stil u enterijeru

Futuristički stil u enterijeru

Futuristički stil u dizajnu enterijera odlikuje se savršenim balansom između složenih i jednostavnih geometrijskih elemenata dajući prostoru savršenu monumentalnost. Ovaj stil biraju smeli ljudi koji uživaju u progresivnim idejama i najnovijim tehnološkim dostignućima. Futuristički dizajn se lako može uklopiti u bilo koji prostor, međutim uređenje enterijera u ovom stilu zahteva dobro poznavanje osnovnih elemenata futurizma. U nastavku teksta pročitajte koje su to osnovne karakteristike, forme i materijali koje predstavljaju futuristički stil u enterijeru. 

Futuristički stil u enterijeru - Osnovne karakteristike

Futuristički stil u enterijeru definiše se modernim formama, jasnim i oštrim linijama i visokotehnološkom opremljenošću. Ovaj ultra-moderan i hi-tech izgled postaje sve popularniji ne samo u dizajnu enterijera, već i u umetnosti, od slikarstva, vajanja, keramike, do pozorišta, književnosti, muzike i arhitekture. Futurizam je idealan za prostrane stanove i penthaouse kako je otvorenost, dinamičnost i luksuz obeležje ovog stila. Međutim, pravilnim kombinovanjem osnovnih elemenata moguće je urediti i manje stanove u duhu futurizma. 

Futurizam je moderan oblik dizajna koji dolazi sa više metalnih, dugih dinamičkih linija i monohromatskim izgledom koji sugeriše dinamiku i daje konstantan privid kretanja u prostoriji. Odlikuje se talasastim horizontalnim linijama koje stvaraju iluzije dok su dominantne nijanse bele, sive i crne. Sjajno i srebrno sa nijansama crvene, žute, svetlo zelene i mistične plave su idealan izbor za futurističke stanove. Poželjno je korišćenje materijala od metala, plastike, kože i stakla. Takođe must have su sferni i zaobljeni oblici, na primer prozora i vrata. 

Svi futuristički stanovi moraju biti SMART. Pametni kućni uređaji su obavezan element ovakvih stanova. To podrazumeva da se svi kućni aparati kontrolišu pomoću aplikacija na telefonu. Pored toga, futuristički stil obiluje nadrealističkim slikama, monohromatskim fotografijama i čini savršen spoj neutralne pozadine i svetlih, glatkih linija koje podsećaju na Sci-Fi filmove

Zidovi i podovi

Podovi u futurističkom dizajnu su obično laminirani ili popločani keramikom nenametljivih boja i savršeno sinhronizovani sa zidovima. Osnovni materijali koji se koriste za podove su drvo, porcelan, laminat sa imitacijom drveta, kao i prirodni i veštački kamen.Takođe, česta rešenja su samonivelirni podni mozaici ili paneli u različitim geometrijskih oblicima. Futuristički dizajn se odlikuje glatkim i sjajnim podnim površinama. 

Zidovi u futurističkom dizajnu mogu biti simetrični ili asimetrični, u zavisnosti od veličine prostorije, plafona i poda. Obično se koriste kompozitne ploče, gips u neutralnim tonovima ili zidni paneli. Tekstura zidova može biti i glatka i reljefna, što zavisi od celokupnog dizajna.

Fotelja Lullaby je komad neobičnog oblika po ugledu nameštaj iz sci-fi filmova. Svojim talasastim i opuštajućim oblikom naglasiće dinamiku vašeg prostora.

Nameštaj

Kada je u pitanju nameštaj, futurizam je obeležen minimalističkom kreativnošću oplemenjenom upadljivim komadima nameštaja koji su ili zakrivljeni, ugaoni i napravljeni od stakla, metala, plastike ili kože. Hladnoća metalnih materija ublažena je presvlakama i mekim, udobnom nameštajem.

Futurizam karakteriše veliki nameštaj svetlih boja, ili mistično plave, crvene i žute nijanse. Nameštaj u futurističkom dizajnu je neretko ugradni, klizeći ili viseći, nesvakidašnjeg izgleda. Odlikuje se funkcionalnošću i jednostavnošću. Na primer, u spavaćoj sobi krevet može biti povezan sa plafonom ili zidovima, a u kuhinji skarakterističan je barski pult ili sto sa visokim stolicama od metala, plastike ili stakla. 

Evo nekoliko komada kvalitetnog italijanskog nameštaja koji idealno naglašavaju luksuz i glamur futurističkog stila u enterijeru:

  • Barska stolica Stoccolma sa hromiranom bazom podesive visine i sedištem presvučenim regenerat kožom savršeno se uklapa u dizajn kuhinje budućnosti.
  • Garnitura Felicita zahvaljujući inovativnom dizajnu sa pomerljivim leđonaslonima oslikava svu funkcionalnost i sofisticiranost futurizma. 
  • Fotelja Lullaby je komad neobičnog oblika po ugledu nameštaj iz sci-fi filmova. Svojim talasastim i opuštajućim oblikom naglasiće dinamiku vašeg prostora.
  • Klub sto Flower zanimljivog cvetnog oblika, široke i stabilne okruge baze, idealan je izbor za dnevnu sobu u futurističkom stilu.
futuristički stil

Osvetljenje

Stanovi u dizajnu budućnosti obiluju prirodnim i veštačkim svetlom. Koristite bele i LED sijalice, kao i ogromne lustere i lampe okruglih, ovalnih i kružnih oblika. Pored toga, osvetljenje se može kriti i u određenim delovima prostora i nameštaju, poput stepenica, fotelja ili krovnih prozora. Igrajte se, jer svetlost u futurizmu pored funkcionalne uloge ima zadatak da stvori atmosferu misterioznog, vanzemaljskog prostora koji će delovati nestvarno svakom ko uđe u vaš dom.   

Pogledajte celokupnu ponudu kvalitetne italijanske rasvete koju možete koristiti u svom futuristički uređenom domu. 
 

Detalji

Futuristički stil u enterijeru podrazumeva odsustvo nepotrebnih detalja, pošto je usmeren ka utopijskoj funkcionalnosti i čistoći prostora. Međutim, pravilan izbor ogledala, monohromatskih slika, skulptura u duhu avangarde, kubizma i apstrakcije samo će naglasiti lepotu futurizma u enterijeru. 

open space

Za kraj - Dobrodošli u budućnost

Futuristički stil u enterijeru je definitivno sve ono što ste imali priliku da vidite u utopijskim filmovima smeštenim u daleku budućnost. Jasne, oštre linije, sferni i ovalni oblici i pokretanje kućnih aparata na klik, glas ili dodir su ono što čini ovaj stil drugačijim od drugih. Ukoliko ste savremena osoba, koja uživa u inovativnosti i digitalizaciji modernog doba, futurizam je stil za Vas. 

Ukoliko su vam potrebne ideje i smernice za uređenje životnog prostora u duhu futurizma kontaktirajte Ivex Mobili stručnjake za dizajn enterijera. 

Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.