You are currently viewing Ideje za uređenje open space stana

Ideje za uređenje open space stana

Open space ili otvoreni prostor iako je posebno popularan u modernim stanovima poslednjih godina, zapravo je koncept u uređenju enterijera koji se pojavio krajem XX veka. Brišući granice između određenih prostorija u kući, open space na jedinstven način odgovara na potrebe “brzog života” koji vodimo, obezbeđujući fleksibilnost prostora i nameštaja u njemu. Da bi ispunio svoju osnovnu namenu, a to je funkcionalnost, open space koncept mora imati pravilan raspored svih elemenata tako da obavljanje aktivnosti u jednom delu prostora ne remeti one u drugom delu. U ovom tekstu daćemo vam neke zanimljive ideje za uređenje open space stana. 

Budite praktični

Uređenje open space stana vizuelno doprinosi rasterećenosti prostora, pa ne samo da je izuzetno funkcionalno, već ima i estetski značaj. Svaki stan obično ima kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu kao zasebne prostorije, spajanjem ovih delova stana dobijate jedan veliki prostor koji daje osećaj prostranosti i komfora. Prema tome, rušenje granica između prostorija u stanu omogućava vam da iskoristite svaki milimetar i da stvorite višenamensku prostoriju u kojoj ima mesta za sve vaše aktivnosti. 

Ipak, ovaj koncept je zahtevan za uređenje, te je potreban da dobar plan da bi se postigla usklađenost funkcionalnih i estetskih komponenti. Na primer, trpezarija može biti u središnjem delu, dok se na različitim stranama nalaze kuhinja i dnevna soba. Na ovaj način, boravak u dnevnoj sobi, neće remetiti “komunikaciju” između kuhinje i trpezarije. 

open space

Ako želite da svom open space stanu date istinski luksuz i komfor, pogledajte ponudu posebno biranog italijanskog nameštaja. 

Odredite centralne tačke u prostoru

Iako se open space koncept razlikuje od tradicionalnog načina uređenja enterijera, zadržao je određene principe od kojih treba da pođete prilikom uređenja. Prvi korak svakog uređenja prostora je da odredite tačke fokusa u prostoru. Na primer, u trpezariji će to biti veliki trpezarijski sto, u dnevnoj sobi može biti kamin ili velika garnitura za opuštanje cele porodice. 

Centralne tačke u svakoj celini open space stana zapravo predstavljaju deo prostora u kome će se uglavnom odvijati vaše aktivnosti i koje privlače najviše pažnje. Prema tome, ukoliko njih pravilno odredite i uredite, dobićete usklađen i izbalansiran životni prostor. 

 

open space

Nameštaj kao element za vizuelno odvajanje prostora

Open space prostor se vizuelno može razgraničiti pomoću nameštaja. Obično se veliki komadi nameštaja koriste za odvajanje, te u trpezariji to može biti trpezarijski sto, a u dnevnoj sobi garnitura. Nameštaj pored toga što vizuelno može naglasiti gde počinje jedna, a završava se druga prostorija, ima i funkcionalan značaj jer omogućava da se aktivnosti nesmetano odvijaju u različitim delovima prostora. 

Međutim, vodite računa da open space prostor ne preopteretite nameštajem kako bi imali dovoljno mesta za prolaz između celina. Pored toga, open space stanovi obično odišu minimalizmom što podrazumeva jednostavnost i što više slobodnog prostora između nameštaja. 

Ako želite da svom open space stanu date istinski luksuz i komfor, pogledajte ponudu posebno biranog italijanskog nameštaja dostupnog u Ivex Mobili salonima. Luksuzni komadi nameštaja italijanskih proizvođača pravi su izbor za sve koji žele dozu ekskluzivnosti i otmenosti za svoj dom. 

 

Koristite boje za naglašavanje delova prostora

U postizanju idealnog sklada između svih elemenata open space prostora posbenu ulogu imaju boje. Prilikom odabrira boja vodite računa da se lepo uklapaju u celinu, ali i da jasno naglašavaju namene pojedinih delova prostora. Kako su open space stanoci uglavnom dosta osvetljeni savetujemo vam da birate neutralne palete boja kao dominantne, dok možete izabrati jednu ili dve upečatljive boje za diskretno naglašavanje funkcionalnih celina u prostoru. 

Ukoliko je, pak, vaš stan manje površine, koristite što svetlije boje kako biste vizuelno učinili prostor širim, te što manje naglašavajte granice između različitih segmenata prostora. Ne zaboravite da bez obzira što boje imaju ulogu da razgraniče delove stana, ipak svi elementi dizajna treba da budu ujedinjeni, skladni i nedvosmisleno povezani u jedinstvenu celinu. 

 

open space

Šank funkcionalan i moderan element open space stana

Šank je jedan od najkarakterističnijih elemenata u modernism open space stanovima. Pored toga što vizuelno razgraničava prostor, ima funkcionalnu ulogu jer služi i kao radna površina i mesto za jelo. Oblik, veličina i pozicija šanka zavise od veličine prostora kojim raspolažete, kao i od njegove namene. U ekskluzivnim open space stanovima sve češće se koriste zaobljeni šankovi u obliku slova L, gde se jedan deo koristi kao radna površina, a drugi kao prostor za sedenje. 

Pored šanka, možete koristiti trpezarijske komode koje svojim efektnim dizajnom mogu dati posebnu ekskluzivnost vašem open space stanu. 

Iz Ivex ponude izdvajamo koncept Flamingo komode i vitrine, prestižnog brenda Tonin Casa, koje odlikuju neobičan dizajn baze i efektan geometrijski uzorak koji će zasigurno dati poseban šarm vašem open space stanu.  

 

Za kraj - Uređenje open space stana

Open space stan naglašava slobodu i otvorenost koja krasi vreme u kome živimo, međutim da bi se iskoristili svi benefit ovog koncepta potrebno je pomiriti sve estetske i funkcionalne komponente u prostoru. Uz pravilnu upotrebu boja, tekstura i nameštaja možete dizajnirati zone namenjene odmoru, izležavanju, pripremanju hrane i radu, te dobiti savršeno organizovan stan u kome jedna vrsta aktivnosti ne ometa obavljanje druge bez obzira što se odvijaju u istom prostoru. 

Pored dobre organizacije prostora, sofisticiranost modernih stanova krije se u nameštaju vrhunskog kvaliteta, te će specijalno dizajniran nameštaj dati lični pečat i izazvati poseban estetski doživljaj svakom ko poseti vaš stan. Ivex Mobili je salon koji je stekao ugled i vrhunsku poziciju u prodaji kućnog i kancelarijskog nameštaja, kao i u projektovanju i opremanju enterijera. Zahvaljujući saradnji sa renomiranim kompanijama iz Italije i Srbije, u našoj ponudi uvek možete pronaći jedinstvene komade kvalitetnog i modernog nameštaja za svoj dom.  

Pogledajte celokupnu ponudu na našem sajtu ili nas posetite u Ivex Mobili salonima.