You are currently viewing Moderan stil u uređenju enterijera

Moderan stil u uređenju enterijera

Ukoliko ste ljubitelj jednostavnosti, minimalizma i čistih linija, moderan stil u uređenju enterijera je idealan izbor za vas. Moderan stil nastao je u 20. veku, te ga ne treba mešati sa savremenim stilovima u uređenju enterijera. Njegova osnovna parola je „malo je mnogo“, odnosno lišen je raznolikih detalja, šarenila i nepravilnih oblika, što je karakteristično za savremene stilove. Iako su danas pristutne brojne varijacije, nastale mešanjem različitih stilova, postoje neke osnovne odlike modernog stila koje su zajedničke svima njima. U nastavku teksta saznajte na šta treba da obratite pažnju prilikom uređenja enterijera modernim stilom.

Moderan stil u uređenju enterijera

Čiste ravne linije

Moderan stil u uređenju enterijera odlikuje se oštrim, ravnim linijama bilo da je reč o obliku prostorije ili o komadima nameštaja. Zbog preterane geometrijske pravilnosti, moderan stil odiše perfekcionizmom i urednošću. No, kako ne biste dobili previše „sterilan“ i hladan prostor, veoma je važno da ispratite ostale korake modernog stila, te da mu udahnete osećaj komfora i elegancije.

Moderan stil u uređenju enterijera

Kvalitet umesto kvantiteta

Modernost ovog stila odlikuje se umerenošću i svedenošću, te će prostorija pre izgledati prazno i „neuseljeno“ nego natrpano. Ovo ne znači da moderan stil ne sadrži umetničke elemente i detalje, već da su oni pažljivo odabrani, efektni i retki.

Za razliku od savremenih stilova u uređenju enterijera, koji često obiluju velikim brojem ukrasa i aksesoara, moderan stil lišen je suvišnih detalja. U modernom dizajnu dominantna je jedna velika, kvalitetna i upečatljiva stvar, umesto mnoštva malih. U zavisnosti od vašeg ukusa to može biti umetnička slika ili luksuzna vaza, koja odiše elegancijom i visokim staležom.

Moderan stil u uređenju enterijera

Više o garnituri Mood koja predstavlja  predstavnika modernog stila saznajte klikom na dugme. 

Funkcionalnost i praktičnost

Moderan stil može imati pomalo formalan izgled, zbog nedostatka sitnica koje prostoriji daju lični pečat. Nasuprot sobama koje sadrže notu udobnosti dobijenu mekim jastucima, prostirkama, ramovima i policama sa knjigama, moderan stil ove detalje skriva u zatvorenim policama, te prostorija uvek izgleda savršeno uredno. 

Komadi nameštaja za odlaganje često su ugradni, što ih čini funkcionalnijim jer mogu primiti veliku količinu stvari, a daju više praznog prostora koji prostoriju čini vizuelno većom.

Veliki prozori bez zavesa

U modernom dizajnu velika pažnja se posvećuje osvetljenju. Osnovna komponeta modernog stila su ogromni prozori, tako da prostorija može da upije što više prirodne svetlosti. Prozori su jednostavni, bez izraženih detalja, poput teških zavesa ili roletni. Moderan stil može biti idealan izbor za skučene prostorije, jer maksimalno korišćenje svetlosti značajno doprinosi vizuelno širem izgledu prostorije.

Pored toga, ukoliko sama građevina ne pruža dovoljno prirodne svetlosti, moderan stil koristi i veštačko osvetljenje. Svetlo je svedeno, čisto i belo svetla, ravnomerno raspoređeno svuda po prostoriji tako da se dobija efekat prozračnosti i volumena.

Moderan stil u uređenju enterijera

Neutralne i prirodne boje

Moderan stil odlikuje se neutralnim, svetlim bojama, kao što su bež, siva ili bela. Pored toga, radi postizanja dinamičnijeg utiska, prisutna je i igra kontrastima, te su crno-bele kombinacije čest izbor modernog dizajna.

Kada je reč o teksturama zidova, one su uglavnom glatke, bez tapeta i drugih detalja. Neretko jedan zid može biti različite boje od ostatka prostorije, kako bi se dobio efektiniji izgled.

Jednostavan i masivan nameštaj pravilnih linija

Za razliku od savremenih stilova u uređenju enterijera, moderan stil se odlikuje masivnim komadima nameštaja kojih nema mnogo. Nameštaj je pravilnog oblika i veoma funkcionalan. U dnevnoj sobi čest izbor su ugaone garniture, velikih dimenzija i ravnih linija koje odišu glamurom i skupocenošču. Pored toga, ovi komadi uglavnom su jasnih ivica i odignuti od poda, što prostoriji daje vizuelnu širinu i lakoću.

Garnitura Mood zahvaljujući hromiranim nogicama i okviru, svojevrstan je predstavnik modernog stila. Pored visoko kvalitetne kože i štofova koji garantuju dugotrajnost, odlikuje se funkcionalnošću zbog mogućnosti podešavanja visine naslona u skladu sa vašim potrebama.

Moderan stil u uređenju enterijera
Moderan stil u uređenju enterijera

Reflektujuće i glatke površine za glamurozan look

Moderan dizajn u velikoj meri svoj glamur duguje reflektujućim površinama poput čelika, hroma i stakla. Ove površine doprinose transparentnosti prostora, što prostoriju čini praznom i fluidnom.

Tekstilni  materijali u modrnom stilu su veoma retki, a ukoliko ih ima, uglavnom su od grubog tkanja. Matiranih i izrezbarenih površina gotovo da nema, jer je visoki sjaj neizostavna komponenta modernog stila. Celokupan prostor odiše refleksijom i glatkim, ravnim materijalima kao što su hrom, mermer, granit, staklo ili sjajni medijapan i drvo.

Osnovni detalj modernog stila su ogledala, koja daju svakoj sobi daju dozu prozračnosti i otmenosti. Dodavanjem ogledala vaša prostorija u modernom stilu, neće izgledati nedovršeno i hladno, već ćete joj udahnuti lični pečat.

U našoj ponudi možete pronaći veliki broj luksuznih, italijanskih ogledala koji dolaze u različitim dimenzijama i oblicima, kako bi se uklopili u bilo koji stil i tematiku.

Moderan stil – minimalizam koji odiše luksuzom i elegancijom

I pored toga što ga odlikuje jednostavnost, uređenju enterijera modernim stilom morate posvetiti značajnu pažnju. Da biste minimalizmom dobili efektnu prostoriju koja ostavlja bez daha, zasigurno će vam biti potrebno umeće. Iako na prvi pogled moderni stil može delovati bezlično i dosadno, ne zaboravite da je na vama, da mu pravilnim izborom nameštaja i svedenih detalja udahnete dušu.

 

Malo zaista može biti dovoljno, ukoliko znate kako. Pak, ako niste sigurni, kontaktirajte nas i naši dizajneri će vam rado pomoći da uredite svoj prostor tako da svakog ostavi bez daha. Čekamo vas!

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.