You are currently viewing 5 saveta kako da izaberete idealan garderober

5 saveta kako da izaberete idealan garderober

Garderoberi često zauzimaju najviše prostora prilikom uređenja spavaće sobe. Zbog toga je važno da izaberete onaj koji će vam osigurati dovoljno prostora za skladištenje stvari, ali će sobu učiniti atraktivnom i prijatnom za boravak. Pri odabiru garderobera, trebalo bi da razmišljate o količini i vrsti stvari koje biste odlagali, kao i o slobodnom prostoru koji imate na raspolaganju. Postoji veliki broj modela garderobera, različitih po funkcionalnosti i dizajnu, te je pravi izazov izabrati onaj koji će vam u potpunosti odgovarati. Pročitajte naših 5 saveta kako da izaberete idealan garderober i uštedite prostor bez ugrožavanje estetike svog doma.

1. Funkcionalnost

Kako da izaberete idealan garderober je važan deo opremanja spavaće sobe, jer ne bi trebalo da je “pretrpate” prevelikim komadom, čak i ukoliko imate puno stvari za odlaganje.

Prema tome, prvi korak u izboru garderobera je razmišljanje o njegovoj unutrašnjosti, odnosno funkcionalnosti. Postoje neograničene kombinacije u pogledu prostora za odlaganje, fioka, polica, vešalica, dela za obuću i kozmetiku, te je važno da definišete šta ćete sve držati u svom garderoberu.

Kada odredite vrstu stvari koje ćete pakovati, prema tome bi trebalo da birate dužinu prostora za vešanje ili polica. Na primer, ako ćete duge kapute i haljine čuvati u ormaru, najverovatnije će vam trebati visoke vešalice, dok odela, kratke haljine i džemperi mogu biti uredno skladištene na policama. Mnogi ormari sada nude super inovativne dizajne enterijera sa ugrađenim policama za cipele, fiokama za nakit i podesivim prostorom za odeću što poboljšava mogućnosti organizacije, smanjuje nered i potencijalno uklanja potrebu za dodatnim nameštajem u spavaćoj sobi.

Dubinu police takođe treba da uzmete u obzir. Dublja polica nije uvek funkcionalnija, jer bez obzira što pruža više prostora za skladištenje može vam otežati da dođete do stvari koje se nalaze pozadi.

kako da izaberete idealan garderober

2. Veličina

Veličina garderobera zavisi od prostora kojim raspolažete. Izbegavajte prevelike garderobere jer će učiniti sobu pretrpanom i značajno će smanjiti prostor.

Pored toga, ne zaboravite da je velike komade nameštaja kao što je garderober teško pomerati, te bi trebalo da budete sigurni gde će se tačno u sobi nalaziti prostor za garderobu. Većina proizvođača pravi ormare tako da imaju najmanje 45 cm dubine, što bi trebalo da bude dovoljno da vam pruži mogućnost da imate dovoljno prostora za policu, fioku i vešalice.

Standardna visina garderobera je obično oko 190 cm, dok širina može uveliko varirati.Takođe, prilikom izbora veličine procenite da li će biti dovoljno slobodnog prostora za otvaranje vrata, hodanje okolo i ostale komade nameštaja. Možete birati visoke garderobere, kako biste maksimalno povećali prostor za skladištenje.

Međutim, ovi delovi nisu praktični za svakodnevnu upotrebu, pošto nećete moći da ih dohvatite, te su idealni za skladištenje rezervne posteljine, sezonskih ili povremenih odevnih kombinacija koje ne zahtevaju svakodnevnu upotrebu ili za odlaganje kofera.

Italijanski plakar walk-in Stili svojim tamnim dekorom stvara savršeno pozadinsko
platno posvetljeno garderobnim sistemom. 

3. Tip garderobera

Sada kada ste detaljno sagledali aspekt funkcionalnosti i veličine svog idealnog garderobera, vreme je da razmislite o tipu.

● Ugradni garderober je često glavni izbor onih koji imaju puno stvari, ali raspolažu malim prostorom te žele da iskoriste svaki ugao. Idealan su izbor za sobe u potkorvlju ili one sa neobičnim uglovima. Obično se napravljeni po meri i znatno skuplji u odnosu na regularne garderobere. Naravno, njihov nedostatak je jer ih ne možete premestiti u drugu prostoriju.

● Plakari sa vratima su najklasičniji tip garderobera. Izuzetno su praktični, te možete izabrati unutrašnjost sa policama, sa vešalicama ili kombinaciju u zavisnosti od svojih potreba. Preporučujemo vam italijanski plakar Vanila čija je unutrašnjost podeljena na dva jednaka dela, a osvetljena staklena polica u sredini daje celoj prostoriji intiman i moderan izgled.

● Klizni garderoberi su još jedan sjajan izbor, jer se ne otvaraju ka spolja zbog čega značajno štede prostor. Italijanski klizni plakar Pahulja čini garderober sa kreativnim delom toaletno-radnog kutka. Naizmenično se smenjuju velike površine belog mat medijapana sa ogledalom i emajliranim belim staklom. Unutrašnjost ormara funkcionalno je podeljena na muški i ženski deo, visina polica je dimenzionisana da omogući najjednostavniju upotrebu.

Plakar IN – LINE sastoji se iz dva krila, elegantnog braon diming stakla u istoj ravni. Pomoću savremenog IN LINE sistema, otvaranje vrata vrši se daljinskim upravljačem ili na dodir. Ormar u tamnom dekoru Amazonskog hrasta ispunjen je dodatnom opremom za što lakše odlaganje

● Walk-in garderoberi su idealni za opremanje luksuznih i velikih prostorija. Ime su dobili po tome što su dovoljno prostrani da možete da uđete u njih (walk-in).

Potpuno otvorene police nose uglavnom metalni stubovi učvršćeni u pod i u plafon. Pored polica i prostora za kačenje sadrže i fioke različitih veličina. Ulaz u walk-in garderobere su najčešće velika klizna vrata.

Italijanski plakar walk-in Stili svojim tamnim dekorom stvara savršeno pozadinsko platno posvetljeno garderobnim sistemom. Italijanski sistem Stili napravljen je od najkvalitetnijeg furniranog gipsa.

4. Materijal i dizajn

Svi prethodno pomenuti tipovi garderobera postoje u različitoj boja, materijalu i završnoj obradi, a njihov izbor zavisi od celokupnog dizajna vaše sobe. 

Puno drvo je jedan od najčešćih materijala od kojih se prave garderoberi zahvaljujući svojoj izdržljivosti i eleganciji. 

Ekonomičnija varijanta je iverica, ali je i njen kvalitet znatno slabiji. Garderoberi sa završnom obradom visokog sjaja daju luksuzan i moderan izgled prostoriji, zbog čega su omiljeni među dizajnerima enterijera. Uglavnom se ovaj dizajn primenjuje u svetlim bojama ili čisto crnoj i beloj.

Mat garderoberi daju mirnu i elegantnu notu vašoj sobi, te se vrlo skladno uklapa u svaki tip dizajna, bez obzira na ostatak nameštaja.

5. Ogledala

Ogledala su čest detalj na ili u garderoberima. Pored toga što su izuzetno praktična jer neće oduzeti dodatni prostor, ogledala odbijaju svetlost, te ako su na spoljašnoj strani učiniće vašu sobu vizuelno prostranijom i svetlijom. 

Takođe, ogledala su snažan estetski detalj koji uvek izgleda šik i atraktivno.

Jedini nedostatak ogledala na garderoberima je brzo prljanje. Držite u blizini sredstva za čišćenje stakla, jer ćete se veoma često susretati sa tragovima prstiju ukoliko se odlučite da uzmete garderober sa ogledalima.

kako da izaberete idealan garderober

Kako da izaberete idealan garderober - Za kraj

Izbor garderobera nije jednostavan zadatak, zbog toga je važno da mu pristupite polazeći od svojih potreba i celokupnog dizajna u prostoriji.  S obzirom da je ovo jedan od najvećih komada u prostoriji, vodite računa o funkcionalnosti, ali ne zapostavljajte estetiku.

Ivex Mobili poseduje bogatu ponudu atraktivnih italijanskih garderobera koji će svaki prostor učiniti glamuroznim i maksimalno funkcionalnim. 

Posetite naš sajt i pronađite idealan komad
nameštaja za svoju sobu!

Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.