You are currently viewing Moderni tepisi za svaku prostoriju – kako odabrati savršen italijanski tepih

Moderni tepisi za svaku prostoriju – kako odabrati savršen italijanski tepih

Nakon odabira nameštaja, sledeći korak u uređenju savremenog enterijera je odabir luksuznih aksesoara i tekstilnih elemenata kao što su moderni tepisi, zavese, rasveta, umetnine i drugi detalji koji pretvaraju kuću ili stan u dom. Kupovina novog, luksuznog tepiha takođe je prilika za osveženje već uređenog prostora bez velikih izdataka.

Moderni tepisi su neizostavni deo svakog enterijera, iz praktičnih, ali i iz estetskih razloga. Tepih je efektan detalj koji nam pruža priliku da dekorišemo i podove i na taj način maksimalno iskoristimo prostor, a luksuzni tepisi izrađeni od vrhunskih materijala daju prostoriji dodir elegancije. 

Evo nekoliko saveta kako odabrati savršen tepih za svaku prostoriju.

Moderni tepisi za dnevnu sobu

Tek nakon što smo pažljivo odabrali ugaonu garnituru kao centralni komad i ostatak nameštaja za modernu dnevnu sobu možemo da pređemo na kupovinu manjih elemenata. Moderni tepisi se u dnevnu sobu obično postavljaju u kutak ili deo gde su garnitura i klub stočić. 

Tepih za dnevnu sobu treba da bude lak za održavanje i izrađen od kvalitetnih materijala koji će osigurati njegovu dugotrajnost uz minimalno habanje. Moderni tepisi italijanskih proizvođača izrađuju se od čiste vune i kombinacija vune i drugih prirodnih materijala. 

Vuna je jedan od najpopularnijih materijala za izradu tepiha, ne samo zbog vrhunskog izgleda, već i zbog njenih prirodnih svojstava da ne zadržava prašinu i ne upija tečnosti, pa je veoma zahvalna za održavanje. To je čini najboljih izborom za dnevne sobe, gde provodimo najviše vremena, pa je neophodno češće usisavanje. 

Kada se odlučimo za materijal, vreme je da odaberemo boju i, eventualno, dezen. Tepih će biti deo kompozicije kada se na njega i oko njega postavi nameštaj, pa je važno da se svi elementi uklapaju. 

Ukoliko su garnitura i fotelje presvučeni dezeniranim štofom, najbolja opcija je jednobojan tepih u jednoj od boja prisutnih na nameštaju. Ukoliko je nameštaj jednobojan, dezenirani moderni tepisi poput tepiha Farfa koji dolazi u pepito dezenu su tu da unesu razigranost.

Pogledajte više o modernom tepihu Farfa.

Moderni tepisi za trpezariju

Kada biramo moderan tepih za trpezariju, važno je da imamo na umu njegovu debljinu. Debeli tepisi sa dugim vlaknima mogu otežati izvlačenje stolica, tako da je za trpezariju bolji izbor tanak tepih sa kratkim vlaknima, poput tepiha Dominus od čiste viskoze, koji ima reljefnu teksturu.

Kako je u većini domova trpezarija povezana sa dnevnim boravkom, treba obratiti pažnju na to da se tepisi u ta dva dela slažu. Najjednostavnije rešenje je postaviti dva ista tepiha u različitim dimenzijama, ili različite tepihe u sličnim nijansama. 

Vuna je najbolji izbor i za trpezarijski prostor, jer uvek postoji rizik od prosipanja hrane i mrvica na njega, pa treba unapred olakšati održavanje. Iz istog razloga, bolja opcija su tepisi u tamnijim bojama, ili sa dezenom, poput tepiha Antigua, koji dolazi u različitim šarama.

Pogledajte više o modernom tepihu Dominus.

Moderni tepisi za spavaću sobu

U spavaćoj sobi, funkcija tepiha je da obezbedi mekanu, toplu površinu pored kreveta koja nas isprati kada uveče krenemo na spavanje i dočeka kada ujutru ustajemo.

Ukoliko je u pitanju bračni krevet, treba doneti odluku da li će se postavljati jedan veliki tepih na koji će se krevet centrirati tako da tepih doseže sa obe strane, ili dva manja tepiha. Moderni tepisi poput tepiha Gabriele dolaze u dovoljno velikim dimenzijama za svaku spavaću sobu, a italijanski tepisi sa vintidž dezenom Casanova i Malizia savršeni su za spavaće sobe u klasičnom stilu.

Ipak, s obzirom na to da se posteljina često menja, možda je najbolje rešenje odlučiti se za jednobojan moderni tepih za spavaću sobu kao što je mekani tepih Eucalyptus, kako ne bi došlo do neslaganja dezena.

Pogledajte više o modernom tepihu Casanova.

Moderni tepisi za dečju sobu

Ukoliko je u pitanju uređenje dečije sobe, treba imati na umu da će deca provoditi vreme sedeći na tepihu, u igri. 

Tako da je dobra ideja odlučiti se za mek, deblji tepih koji je udoban za sedenje. Plišana površina tepiha Rigatoni koji dolazi u nekoliko boja podseća na oblak, a eksplozija boja na tepihu Venus koji dolazi u nekoliko živahnih dezena čine ga miljenikom najmlađih ukućana.

Pogledajte više o modernom tepihu Rigatoni.

Moderni tepisi za kupatilo

S obzirom na to da je kupatilo prostorija u kojoj najčešće boravimo bosonogi, a pod je prekriven pločicama, neki vid prostirke ili tanjeg tepiha za kupatilo je nezaobilazan.

Iako se većina ljudi odluči za neku vrstu prostirke, bilo od gumenog ili penastog materijala, bilo od mikrofibera, poseban dodir luksuza može se uneti u kupatilo odabirom kvalitetnog tekstilnog tepiha u stilu krpare. Italijanski tepisi ovog tipa brzo se suše i neće se oštetiti kvašenjam, a oplemeniće kupatilo i učiniti ga privlačnijim.

Ručno rađeni luksuzni tepisi Volta izrađuju se u dimenzijama po želji i u nekoliko boja, pa se mogu personalizovati za svako kupatilo. Pačvork izrada daje mu rustičan izgled, a njegove živahne boje osvežiće ovu prostoriju koja je često manjih dimenzija i bez prirodne svetlosti. 

Ono što treba izbegavati su debeli tepisi, jer njihova tekstura i materijal otežavaju sušenje, pa nisu pogodni za kupatilo.

Pogledajte više o modernom tepihu Volta.

U salonima nameštaja Ivex Mobili čeka Vas širok asortiman modernih tepiha. Naše ljubazno osoblje pomoći će Vam da odaberete tepih savršenih dimenzija, dizajna i odlika za svaki enterijer.

Kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na svako vaše pitanje.
Tu smo da pomognemo u opremanju vašeg enterijera najkvalitetnijim italijanskim nameštajem, savetima i konkretnim rešenjima za vaš enterijer.